Ταξίδια

Ένα Μυελοϋπερπλαστικό Νεόπλασμα (ΜΥΝ) δεν πρέπει να αποκλείει τα ταξίδια για τους περισσότερους ανθρώπους, είτε επισκέπτεστε φίλους και οικογένεια, ξεφεύγοντας από την καθημερινή ρουτίνα, είτε πάτε κάπου για δουλειά. Βέβαια πρέπει μαζί με τον σύμβουλο αιματολόγο σας να συζητήσετε για την προσωπική σας κατάσταση πριν κάνετε το οτιδήποτε. Υπάρχουν βέβαια κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι σας προκειμένου να νιώθετε όσο το δυνατό άνετοι και σίγουροι.

«Η συμβουλή προς κάποιον ασθενή που θέλει να πάει διακοπές είναι να είναι προετοιμασμένος και να συζητήσει με τον κλινικό γιατρό του, ιδιαίτερα αν υπάρχει ήδη κάποιο πρόβλημα θρόμβωσης, για τους κινδύνους μακρινών ταξιδιών, κυρίως αεροπορικών. Θα συμβούλευα να είστε πάντοτε σίγουροι ότι έχετε αρκετά φάρμακα τα οποία να συσκευάζετε χωριστά μεταξύ τους σε διαφορετικές αποσκευές σε περίπτωση που κάποια αποσκευή χαθεί».

Συχνές ερωτήσεις:

Μπορώ να ταξιδέψω στο εξωτερικό;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα καλά νέα είναι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων μπορούν να πετάξουν με ασφάλεια όμως για σιγουριά, άτομα με προβλήματα υγείας πρέπει να συμβουλεύονται τον αιματολόγο τους ή κάποια ταξιδιωτική ιατρική κλινική πριν ταξιδέψουν.

Εάν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την ικανότητά σας να πετάξετε, μπορεί να χρειαστεί να προσκομίσετε μία ιατρική άδεια στην αεροπορική εταιρεία. Κάθε αεροπορική εταιρεία έχει διαφορετικά κριτήρια γι' αυτό και έτσι καθεμία μπορεί να ζητήσει κάτι διαφορετικό, για παράδειγμα, από τη συμπλήρωση μίας φόρμας από τον γιατρό σας μέχρι μία ιατρική γνωμάτευση. Ελέγξτε λοιπόν καλά το τι χρειάζεται η αεροπορική εταιρεία με την οποία πρόκειται να ταξιδέψετε.

Εάν ο προορισμός σας απαιτεί εμβολιασμό, επισκεφθείτε τον αιματολόγο σας και/ή το φαρμακοποιό σας για να το συζητήσετε. Κάποια φάρμακα αντιδρούν με τα εμβόλια, δείτε λοιπόν τι μπορεί να γίνει στην περίπτωσή σας. Για παράδειγμα, εμβολιασμοί που περιέχουν ζωντανούς οργανισμούς όπως ο κίτρινος πυρετός δεν συνίστανται για ανθρώπους που λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή και που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που μπορεί να ισχύει και για εσάς.

«Πληροφορηθείτε για την ασθένεια και τη θεραπεία σας πριν φύγετε. Αυτό θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα η τελευταία επιστολή από τον κλινικό γιατρό ή ίσως μία ιατρική κάρτα προειδοποίησης».

Έχω ακούσει ότι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί να αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα, είναι αλήθεια;

Τα ΜΥΝ και κυρίως η Ιδιοπαθής Θρομβοκυττάρωση παρουσιάζει έναν αυξημένο κίνδυνο για ΕΒΦΘ (Εν τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση) κάτι που αποτελεί ένα ιδιαίτερο άγχος στις πολύωρες πτήσεις (πάνω από πέντε ώρες) ή οποιοδήποτε άλλο είδος ταξιδιού όπου κάθεστε σε μία θέση για πολλές ώρες, όπως μεγάλα ταξίδια με αυτοκίνητο, πούλμαν ή τρένο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τα άτομα υψηλού κινδύνου (πχ. ασθενείς με ΙΘ ή ΑΠ) να συμβουλεύονται τον αιματολόγο τους καθώς ίσως χρειαστούν ειδικές συμβουλές ή θεραπεία. Αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικά πρακτορεία παρέχουν γενικές πληροφορίες για την αποφυγή της ΕΒΦΘ και το Υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχει τις ακόλουθες οδηγίες:

  • Καθίστε όσο πιο αναπαυτικά μπορείτε και τοποθετήστε το κάθισμά σας σε όσο το δυνατόν πιο πλάγια θέση
  • Φορέστε άνετο ρουχισμό
  • Κρατήστε τον χώρο κάτω από το κάθισμα μπροστά σας, ελεύθερο
  • Τεντώστε τα πόδια σας, τα πέλματα και τα δάκτυλά σας περίπου κάθε μισή ώρα όσο διάστημα θα είστε καθιστοί κατά τη διάρκεια της πτήσης
  • Κάνετε μικρές περιστασιακές βόλτες γύρω από την καμπίνα, όταν το σήμα ζώνης ασφαλείας είναι απενεργοποιημένο.
  • Καταναλώστε ποσότητες νερού
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, που μπορεί να σας αφυδατώσει και να σας νυστάξει και έτσι να μην είστε σε θέση να κινηθείτε τριγύρω.

Τι θα πρέπει να εξετάσω για τη φαρμακευτική αγωγή μου;

Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε για το αεροδρόμιο και για τη διάρκεια της πτήσης. Έχετε τα φάρμακα που θα χρειαστείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή αμέσως μετά την άφιξή σας (λάβετε υπόψη τις πιθανές καθυστερήσεις) στη χειραποσκευή σας μαζί με μία επιστολή από τον αιματολόγο σας στο οποίο εξηγεί την αναγκαιότητα να τα λαμβάνετε.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν χρησιμοποιείτε φάρμακα σε ενέσιμη μορφή όπως η Ιντερφερόνη και θα χρειαστεί να πάρετε μαζί σας βελόνες και το υγρό φάρμακο.

Και ενώ είστε μακριά, δώστε στον εαυτό σας μία αίσθηση εμπιστοσύνης λαμβάνοντας πρακτικά μέτρα για να βεβαιωθείτε ότι έχετε το back-up που χρειάζεστε, λέει η Ειδική Ψυχολόγος Υγείας Arden Corter.

«Είναι πάντα μία καλή ιδέα να βεβαιώνεστε ότι έχετε μαζί σας αρκετή ποσότητα φαρμάκων για να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας τελειώσουν, καθώς και εφεδρικά για τις περιπτώσεις που κάποιο χαθεί ή καταστραφεί».

Τι να κάνω σε περιπτώσεις έκτακτης ιατρικής ανάγκης;

«Εάν ανησυχείτε ότι κάτι δεν θα πάει καλά ενώ είστε μακριά, μπορείτε να πάρετε μαζί σας ένα ιατρικό βραχιόλι με συναγερμό που περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς σας, λέει η Ειδική Ψυχολόγος Υγείας Arden Corter. 

Μπορεί επίσης να θέλετε να αισθάνεστε πιο ήρεμοι κι έτσι να βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας για τυχόν επείγοντα ιατρικά περιστατικά ή ελέγχους ρουτίνας στον προορισμό σας. Μπορεί ακόμη να θέλετε να αλλάξετε ημερομηνία για κάποιες εξετάσεις ρουτίνας με τον αιματολόγο σας είτε για πριν είτε για μετά το ταξίδι σας ώστε να μη χάσετε κάποιο από τα ραντεβού σας». 

Η ταξιδιωτική ένωση ΑΒΤΑ ως ένας ακόμα προστάτης προτείνει να έχετε μαζί σας μία «επιστολή ταξιδιού», με μία σύντομη περιγραφή της ασθένειάς σας και, εάν χρειάζεται, λεπτομέρειες για προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν και τι θεραπεία ή βοήθεια θα χρειαστεί σε περίπτωση που συμβούν.

Τι πρέπει να σκεφτώ πριν φύγω;

Η πρώτη προτεραιότητά σας θα πρέπει να είναι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που θα σας καλύπτει για τυχόν αξιώσεις σχετικές με το ΜΥΝ ή άλλες σχετικές ασθένειες. Μερικές ασφαλιστικές εταιρείες ειδικεύονται στην ασφάλιση ανθρώπων με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα να βοηθήσουν. Ζητήστε τις συστάσεις του φαρμακοποιού, του αιματολόγου ή του γιατρού σας ή δοκιμάστε να ψάξετε μέσω του διαδικτύου.

 

Κάποιες συμβουλές για το διάστημα που θα λείπω;

(1) Αντιμετωπίστε τις διαφορετικές ζώνες ώρας

Εάν αναρωτιέστε αν η αλλαγή μίας ζώνης ώρας σημαίνει και αλλαγή στην ώρα της ημέρας που συνήθως παίρνετε κάποιο φάρμακο, είναι μία καλή ερώτηση.

«Όταν κλείσετε κάποιο ραντεβού με τον αιματολόγο σας για να μιλήσετε για εμβολιασμούς ή για την ασφάλεια του να ταξιδέψετε, ρωτήστε τον και για τη φαρμακευτική αγωγή σας», λέει η Ειδική Ψυχολόγος Υγείας Arden Corter.

«Μπορεί να θέλετε να τον ρωτήσετε ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσαρμόσετε τη φαρμακευτική αγωγή σας με τη ζώνη ώρας του μέρους όπου θα μεταβείτε, κυρίως όταν πρόκειται να παραμείνετε για ένα διάστημα ή τι πρέπει να κάνετε αν παραλείψετε κάποια δόση ενώ είστε εκεί».

(2) Προετοιμαστείτε για jet lag

Εάν έχετε ταξιδέψει πολλές ώρες, ένα ακόμη ζήτημά σας θα αφορά στο jet lag, πέρα από την κόπωση που είναι σύμπτωμα του MΥΝ. Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστοι μέχρι τη στιγμή του ταξιδιού και μετά την άφιξή σας περάστε λίγη ώρα έξω για να βοηθήσετε το σώμα σας να πάρει το φως που χρειάζεται για να προσαρμοστεί σε μία καινούργια ζώνη ώρας.

(3) Παραμείνετε ασφαλείς στον ήλιο

Εάν έχετε την τύχη να πηγαίνετε κάπου που επικρατεί ήλιος και ζέστη θα γνωρίζετε πόσο μεγάλης σημασίας είναι η χρήση μίας αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας και άλλων προφυλάξεων, όπως προστατευτικά ρούχα για την αποφυγή του κινδύνου για καρκίνο του δέρματος. Ακόμη, κάποια φάρμακα όπως η Αναγρελίδη (η οποία καθυστερεί την παραγωγή αιμοπεταλίων) μπορεί να κάνει το δέρμα σας ιδιαίτερα ευαίσθητο στο φως του ήλιου, όπως ακριβώς και η χημειοθεραπεία. Εάν αυτό συμβαίνει σε εσάς, να είστε πολύ επιφυλακτικοί αποφεύγοντας την περιττή ή παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και να φοράτε προστατευτικά ρούχα. Είναι και πάλι μία καλή ιδέα να ελέγξετε με τον αιματολόγο σας αν αυτό ισχύει και για φάρμακα που παίρνετε.

Ανησυχώ που θα βρίσκομαι μακριά από το σπίτι μου

«Τα ταξίδια μπορούν να παρουσιάσουν πολλές ευκαιρίες για χαλάρωση και περιπέτεια, όμως τα μακρινά ταξίδια σημαίνουν επίσης αλλαγή της ρουτίνας και της ζώνης ώρας, που μπορεί να αποτελούν μία πρόκληση εάν προσπαθείτε να τηρήσετε μία διατροφή, φαρμακευτική αγωγή ή οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με την υγεία», λέει η Ειδική Ψυχολόγος Υγείας Arden Corter.

Η απάντηση; 

«Το πιο βασικό είναι να σχεδιάζετε το μέλλον και να μιλήσετε με τον αιματολόγο σας πριν πάτε», λέει η Arden. «Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε πρακτικά βήματα για να μπορέσετε να έχετε πρόσβαση στις συνήθεις πηγές υποστήριξής σας, όπως την οικογένεια, τους φίλους ή την ιατρική φροντίδα. Βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά σας γνωρίζει το δρομολόγιό σας και κανονίστε να επικοινωνείτε όσο συχνά χρειάζεται. Μάθετε τι είδους υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης υπάρχουν στο μέρος όπου ταξιδεύετε, μπορεί ακόμη να έχετε τη δυνατότητα να έρθετε σε επαφή με το σχετικό ιατρικό κέντρο πριν από την αναχώρησή σας για περαιτέρω επιβεβαίωση. Γνωρίζοντας ότι έχετε κάνει το καλύτερο που μπορούσατε για να προετοιμαστείτε θα αποκτήσετε μεγαλύτερη σιγουριά και επιπλέον θα καθησυχάσετε τους φίλους και την οικογένειά σας».

Τέλος, αν δείτε πως αγχώνεστε πολύ για την πτήση σας ή για κάτι άλλο που αφορά το ότι θα είστε μακριά, θα βρείτε κάποιες συμβουλές εδώ