Προετοιμασία για Χειρουργική Επέμβαση

Επισκόπηση χειρουργικής επέμβασης

Είναι πολύ πιθανό να χρειαστούμε όλοι μία χειρουργική επέμβαση σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Είτε το χειρουργείο έχει να κάνει με κάποιο MΥN είτε όχι, υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το διαχειριστείτε πιο εύκολα.

Κάθε χειρουργική επέμβαση κρύβει κινδύνους, όμως τα άτομα που πάσχουν από κάποιο ΜΥΝ βρίσκονται σε μία ομάδα υψηλότερου κινδύνου από αυτά που δεν πάσχουν. Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς με ΜΥΝ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν θρόμβωση και αιμορραγία σαν αποτέλεσμα κάποιας επέμβασης, από ό,τι οι υπόλοιποι άνθρωποι.

Αν και διαφορετικοί τύποι χειρουργικών επεμβάσεων φέρουν διαφορετικούς κινδύνους αιμορραγίας και θρόμβωσης, δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για να απομονωθεί ένας τύπος επέμβασης ή να βρεθεί ποιές ενέργειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους ασθενείς με ΜΥΝ.

Ανεξάρτητα από αυτό, είτε η χειρουργική επέμβασή σας σχετίζεται με την ασθένειά σας, για παράδειγμα μία σπληνεκτομή ή μία μεταμόσχευση του μυελού των οστών, είτε με μία άλλη πάθηση, είναι σημαντικό να κατανοήσετε με ποιό τρόπο το ΜΥΝ μπορεί να επηρεάσει την εγχείρηση, ώστε τόσο εσείς όσο και οι γιατροί σας να είστε προετοιμασμένοι.

Παράγοντες κινδύνου

Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς με ΜΥΝ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν θρόμβωση αλλά και υπερβολική αιμορραγία μετά την επέμβαση.

Σύμφωνα με μία μελέτη, ασθενείς με ΙΘ και ΑΠ έχουν πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από Εν τω Βάθει Φλεβική Θρόμβωση (ΕΒΦΘ) μετά το χειρουργείο από ό,τι ασθενείς που δεν έχουν σχέση με ΜΥΝ, με αυξημένο κίνδυνο για τους ασθενείς με ΑΠ παρά γι' αυτούς με ΙΘ. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παρακολουθείτε στενά την υγεία σας μαζί με τον αιματολόγο σας τους μήνες αμέσως μετά την επέμβαση καθώς ο κίνδυνος τόσο για ΕΒΦΘ όσο και Αρτηριακή Θρόμβωση (ΑΘ) μπορεί να αυξηθεί μετά ένα μήνα.

Προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση 

«Παρά το γεγονός ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι κοινές στις μέρες μας, είναι φυσικό να υπάρχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με τη διαδικασία», λέει η Ειδική Ψυχολόγος Υγείας Δρ. Kate Perry.

Τι μπορεί να κάνει η ιατρική ομάδα σας

«Εάν ανησυχείτε για τη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης, μιλήστε στην ιατρική ομάδα που έχει αναλάβει την επίβλεψή σας και μη φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις. Αναζητήστε όσες πληροφορίες χρειάζεστε Πάρτε τον έλεγχο των πραγμάτων που μπορείτε να κάνετε και ρωτήστε την ιατρική ομάδα σας τι μπορείτε να κάνετε πριν και μετά το χειρουργείο για να σας βοηθήσει στην ανάρρωση». 

Μιλήστε στον αιματολόγο σας για το αν χρειάζεται να αλλάξετε την υπάρχουσα θεραπεία σας για ΜΥΝ μέχρι τη στιγμή του χειρουργείου ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο. Ο αιματολόγος σας μπορεί, για παράδειγμα, να σας προτείνει μία ειδική θεραπεία για το διάστημα πριν την επέμβαση εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για αιμορραγία. 

Υπάρχουν και άλλες προφυλάξεις που ίσως χρειαστεί να πάρετε. Για παράδειγμα, για να μειώσετε τον κίνδυνο για θρόμβωση, είναι σημαντικό ο αριθμός των αιμοπεταλίων για ασθενείς με ΑΠ και ΙΘ να παραμένει κάτω από 400 x 109/litre. 

Τι μπορείτε να κάνετε

Μην ξεχνάτε να παρέχετε πολλές πληροφορίες στη στενή οικογένεια και τους φίλους σας για τη χειρουργική επέμβασή σας. Έρευνα δείχνει πως η ηθική υποστήριξη από αγαπημένα σας πρόσωπα μπορεί να διώξει το άγχος για τη χειρουργική επέμβαση και να επιταχύνει την ανάρρωσή σας.

Τεχνικές χαλάρωσης: Αντιμετώπιση της νευρικότητας πριν τη χειρουργική επέμβαση 

Η διατήρηση της νευρικότητας και του άγχους υπό έλεγχο είναι ένα βασικό μέρος της προετοιμασίας για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. «Κάποιοι άνθρωποι θεωρούν πως η χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της νευρικότητας πριν από το χειρουργείο», λέει η Ειδική Ψυχολόγος Υγείας, Δρ. Kate Perry. «Υπάρχουν πολλές στρατηγικές χαλάρωσης και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει. Συζητήστε με τον αιματολόγο σας για τις στρατηγικές που υπάρχουν. Εάν νομίζετε πως μπορείτε να επωφεληθείτε από κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης, μία καλή ιδέα είναι να τις ξεκινήσετε στο διάστημα πριν τη χειρουργική επέμβαση».

Τεχνικές χαλάρωσης: Αντιμετώπιση της νευρικότητας πριν τη χειρουργική επέμβαση 

Προγράμματα γρήγορης ανάρρωσης

Υπάρχουν συνεχώς νέες εξελίξεις στις χειρουργικές τεχνικές και μεθόδους για την ανάρρωση του ασθενούς μετά από μία χειρουργική επέμβαση. Ένα νέο πρόγραμμα το οποίο ο αιματολόγος σας μπορεί να θεωρεί ως ένα Ενισχυμένο Πρόγραμμα Ανάρρωσης (ΕΠΟ), μπορεί να βοηθήσει στη γρήγορη αποκατάσταση της υγείας μετά το χειρουργείο. Αυτά τα προγράμματα «γρήγορης ανάρρωσης» μπορούν να μειώσουν τις επιπλοκές και την παραμονή σας στο νοσοκομείο, όπως επίσης και να βοηθήσουν το σώμα σας να ανταποκριθεί στη χειρουργική επέμβαση. Τα προγράμματα αυτά επικεντρώνονται στην παροχή συμβουλών και τη διατροφή πριν από το χειρουργείο καθώς και τη γρήγορη κινητοποίηση μετά από αυτό. Αξίζει να ρωτήσετε τον αιματολόγο σας γι' αυτά τα προγράμματα και το κατά πόσο είναι κατάλληλα για τη δική σας πάθηση.