Πώς Θεραπεύονται τα ΜΥΝ

Η πλειοψηφία των θεραπειών των ΜΥΝ στοχεύει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στη μείωση των επιπλοκών της ασθένειας, για να έχετε καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι διαθέσιμες πολλές επιλογές θεραπείας για ΜΥΝ και μπορεί να σας είναι δύσκολο να τις κατανοήσετε όλες. Αυτή η ενότητα έχει σχεδιαστεί για να σας παρέχει μία επισκόπηση των επιλογών.

Είναι σημαντικό να νιώθετε ότι είστε επαρκώς πληροφορημένοι για όλες τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας ανάλογα την διάγνωση και για τις πιθανές παρενέργειες της κάθε θεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε με τον σύμβουλο αιματολόγο σας να καταλήξετε σε μία απόφαση για το ποια θεραπεία ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή σας. Υπάρχουν κάποια γενικά σημεία που πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία:

 • Συζητήστε για τα προϊόντα που λαμβάνετε όπως φάρμακα με συνταγή γιατρού ή βιταμίνες
 • Συζητήστε για άλλες θεραπείες που κάνετε, για άλλες παθήσεις ή εναλλακτικές θεραπείες
 • Εάν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, ενημερώστε τον γιατρό σας διότι πολλές θεραπείες μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του μωρού σας στη μήτρα.
 • Εάν η σύντροφός σας σχεδιάζει να μείνει έγκυος, συζητήστε το και αυτό διότι πολλές θεραπείες μπορούν να επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα και την ποιότητα του σπέρματος.

«Ο κύριος στόχος μου στην επιλογή μίας νέας θεραπείας για τον ασθενή είναι η καταλληλότητά της στην περίπτωσή του».

Θεραπεία για την Ιδιοπαθή Θρομβοκυττάρωση (ΙΘ)

Αυτήν τη στιγμή ο στόχος της θεραπείας για ΙΘ είναι η παρεμπόδιση της εξέλιξης των επιπλοκών, διότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι μη φυσιολογική θρόμβωση, αιμορραγία και μώλωπες. Κάποιοι ασθενείς δεν χρειάζονται θεραπεία για πολλά χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν δεν εμφανίζετε συμπτώματα και δεν έχετε στον καθημερινό σας τρόπο ζωής παράγοντες κινδύνου, μπορεί ο αιματολόγος σας να επιλέξει την προσέγγιση της «παρακολούθησης και αναμονής». Αυτή συνήθως εφαρμόζεται με τακτικές γενικές ιατρικές εξετάσεις και γενικές αίματος καθώς και τις συμβουλές του αιματολόγου σας για τρόπους απόκτησης ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ΙΘ ξεκινούν σταδιακά θεραπεία για να μειώσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας και θρομβώσεων. Η θεραπεία που θα λάβετε για την ΙΘ θα εξαρτηθεί από την δική σας, μοναδική περίπτωση. Το σχέδιο θεραπείας σας θα είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τα αποτελέσματα εκτίμησης των συμπτωμάτων που βιώνετε καθώς και με τους παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής, όπως την υψηλή αρτηριακή πίεση και το αν είστε καπνιστές. 

Υπάρχουν διαθέσιμες πολλές φαρμακευτικές αγωγές καθώς και μία διαδικασία που ονομάζεται αιμοπεταλιοαφαίρεση. Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω.

 

Διαδικασίες για ΙΘ 

Αιμοπεταλιοαφαίρεση για την ΙΘ. Η αιμοπεταλιοαφαίρεση διεξάγεται συνήθως σε νοσοκομεία και απαιτούνται περίπου δύο ώρες για την ολοκλήρωσή της. Εφαρμόζεται σπάνια και μόνο όταν πρέπει να μειωθεί γρήγορα ο αριθμός των αιμοπεταλίων σας για να εμποδιστούν οι περαιτέρω επιπλοκές. Κατή την διάρκεια της διαδικασίας, εισέρχεται σε ένα από τα αιμοφόρα αγγεία σας ενδοφλεβίως μια βελόνα συνδεδεμένη με έναν σωλήνα. Το αίμα σας ρέει μέσω του σωλήνα σε μία συσκευή που αφαιρεί τα αιμοπετάλια από το αίμα σας. Η εναπομείνασα ποσότητα του αίματός σας (πλάσμα) και τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια επιστρέφονται στο σώμα σας μέσω μίας ενδοφλέβιας γραμμής. Το αποτέλεσμα είναι προσωρινό οπότε ακόμη και αν χρησιμοποιείτε αυτήν τη θεραπεία, θα χρειαστεί να καταλήξετε σε ένα σχέδιο θεραπείας αργότερα.

Θεραπεία για Μυελοΐνωση (MF)

Η θεραπεία για MF δεν επιφέρει ίαση για τους περισσότερους ασθενείς. Ο στόχος της θεραπείας είναι η μείωση των συμπτωμάτων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία που θα δεχτείτε για MF θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματα που εμφανίζετε. Συνεπώς είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα συμπτώματά σας έτσι ώστε να μπορείτε να ολοκληρώσετε με τον αιματολόγο σας ένα σχέδιο θεραπείας που θα σας ταιριάζει καλύτερα απ' όλα. 

Όποια κι αν είναι τα συμπτώματα σας, ακόμη και αν δεν εμφανίζετε συμπτώματα, εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις μεθόδους προσέγγισης.

Να θυμάστε ότι ακόμη και τα ήπια συμπτώματα μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά σας και εάν αυτό συμβαίνει , πρέπει να ενημερώσετε τον αιματολόγο σας.

Πατήστε εδώ για να βρείτε γρήγορα και απλά τα MF συμπτώματά σας

 

Διαδικασίες για MF 

Προσέγγιση «παρακολούθηση και αναμονή» Ορισμένοι ασθενείς δεν έχουν καθόλου συμπτώματα όταν τους γίνεται η διάγνωση για MF και ξεκινάνε μία προσέγγιση «παρακολούθησης και αναμονής», ειδικά εάν δεν παρατηρούνται συμπτώματα αναιμίας, διογκωμένου σπλήνα ή άλλων επιπλοκών. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα θα ελέγχονται και εάν εξελιχθούν ή αν εξελιχθεί η ασθένεια, τότε θα ξεκινήσετε μία κατάλληλη θεραπεία. Εάν βρίσκεστε σε μέθοδο παρακολούθησης και αναμονής, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά το σώμα σας για τυχόν αλλαγές των συμπτωμάτων. Μπορείτε να το κάνετε εδώ. Αυτό είναι ένα εργαλείο υπολογισμού των συμπτωμάτων και μπορείτε να το εκτυπώσετε και να το μεταβιβάσετε στον αιματολόγο σας.

Μεταμόσχευση μυελού των οστών ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων Η μεταμόσχευση μυελού των οστών ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων μας δίνει τη μοναδική οριστική θεραπεία για την MF. Ωστόσο οι μεταμοσχεύσεις δεν προτείνονται συχνά διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παρενεργειών που μπορούν να απειλήσουν την ζωή του ασθενούς. Το πρώτο στάδιο της θεραπείας εμπεριέχει πολύ υψηλά επίπεδα χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας. Έπειτα από αυτήν την διαδικασία, ενέχεται ο κίνδυνος αντίδρασης των νέων σας αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων έναντι των υγιών ιστών του σώματός σας. Οι μεταμοσχεύσεις θεωρούνται επιλογή θεραπείας μόνο στις περιπτώσεις νέων ασθενών με ασθένεια σε αναπτυγμένο στάδιο. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία πρέπει να συζητήσετε με τον αιματολόγο σας για τους στόχους της θεραπείας και να βεβαιωθείτε ότι είστε πλήρως ενημερωμένοι για:

 • Το είδος και τη διάρκεια της θεραπείας
 • Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της θεραπείας
 • Πιθανές διαθέσιμες εναλλακτικές θεραπείες
 • Σημαντικούς κινδύνους ή παρενέργειες της θεραπείας

«Η μεταμόσχευση μυελού των οστών μπορεί σαν θεραπεία να έχει μεγάλη επιτυχία σε επιλεγμένους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε αρκετά καλή φυσική κατάσταση και σε αρκετά προχωρημένο στάδιο της ασθένειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις αξίζει το ρίσκο».

Αντιμετώπιση του διογκωμένου σπλήνα

Ο διογκωμένος σπλήνας είναι σύνηθες φαινόμενο της MF. Τα συμπτώματα διογκωμένου σπλήνα είναι ο πόνος, η δυσφορία και η αίσθηση πληρότητας ή απώλειας όρεξης. Εάν αυτά τα συμπτώματα σας δυσκολεύουν στην καθημερινότητά σας και εάν έχετε εξαντλήσει τις επιλογές θεραπείας, ο αιματολόγος σας μπορεί να σας προτείνει τις παρακάτω μεθόδους:

 • Σπληνεκτομή. Η σπληνεκτομή αναφέρεται σε χειρουργική αφαίρεση του σπλήνα. Αυτή η μέθοδος ακολουθείται όταν ο διογκωμένος σπλήνας σας προκαλεί έντονο πόνο και επιπλοκές αλλά συνήθως μόνο όταν έχουν αποτύχει οι άλλες θεραπείες. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που προκύπτουν από αυτήν τη μέθοδο, όπως η υπερβολική αιμορραγία, η λοίμωξη και θρομβώσεις του αίματος που μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή πνευμονική εμβολή αλλά γενικότερα τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των κινδύνων. Ωστόσο, μέχρι και 1 στους 10 ασθενείς μπορεί να χάσει τη ζωή του εξαιτίας της χειρουργικής επέμβασης. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν διόγκωση του ήπατος και ανώμαλη αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων.

«Η σπληνεκτομή είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς με διογκωμένο σπλήνα. Στις μέρες μας η σπληνεκτομή δεν συνηθίζεται για την αντιμετώπιση της μυελοΐνωσης αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι χρήσιμη. Η χειρουργική παρέμβαση είναι σπάνια στην αντιμετώπιση των ΜΥΝ και συνήθως εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις ασθενών με μυελοΐνωση».

 • Ακτινοθεραπεία. Η ακτινοθεραπεία ή η ακτινοβολία στον σπλήνα είναι μία θεραπευτική επιλογή και διεξάγεται στα νοσοκομεία, εάν έχετε αποκλείσει την σπληνεκτομή. Η ακτινοθεραπεία βοηθάει στην μείωση του μεγέθους του σπλήνα και μπορεί να ανακουφίσει και άλλα σχετικά συμπτώματα, όπως τον πόνο στα οστά. Η ακτινοβολία σκοτώνει τα κύτταρα με χρήση ακτίνων λέιζερ υψηλής έντασης, όπως ακτίνες x. Συνήθως παρέχει προσωρινή ανακούφιση διάρκειας 3 έως 6 μηνών.

Αντιμετώπιση της αναιμίας

Η αναιμία είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της MF. Τα συμπτώματα της αναιμίας είναι η υπερβολική κόπωση, η αδυναμία και η δύσπνοια. Εάν αυτά τα συμπτώματα σας δυσκολεύουν, ο αιματολόγος σας θα σας προτείνει τις παρακάτω θεραπείες:

 • Μεταγγίσεις αίματος. Η μετάγγιση αίματος σημαίνει αντικατάσταση των ερυθρών σας αιμοσφαιρίων με ερυθρά αιμοσφαίρια ενός άλλου συμβατού δωρητή. Η μετάγγιση αίματος μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και να μειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, συχνά μέσα σε 24 ώρες, τα συμπτώματα της αναιμίας. Οι περιοδικές μεταγγίσεις αίματος εφαρμόζονται συνήθως μόνο σε ασθενείς με σοβαρή αναιμία. Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται στα εξωτερικά ιατρεία όποτε δεν απαιτείται νοσηλεία. Οι μεταγγίσεις είναι σχετικά ασφαλείς και δεν προκαλούν συχνά σοβαρές επιπλοκές. Παρόλα αυτά πρέπει να είστε υπό παρακολούθηση καθ' όλη την διάρκεια της μετάγγισης και πρέπει να καλέσετε επαγγελματία ιατρό εάν νιώσετε ζέστη, κρύο και ρίγος ή οποιαδήποτε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, γιατί μπορεί να είναι σημάδια αντίδρασης του σώματός σας. Υπάρχουν βήματα για την ελαχιστοποίηση αυτών των συμπτωμάτων και για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα επαναληφθούν.
 • Παράγοντες διέγερσης ερυθροποίησης (ESAs). Η ερυθροποιητίνη (EPO) είναι μία φυσική ουσία που παράγεται στον οργανισμό από τα νεφρά. Τα συνθετικά φάρμακα ESA λειτουργούν σαν τη φυσική ερυθροποιητίνη και εισάγονται κάτω από το δέρμα με ένεση για να αυξήσουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
 • Ανοσορυθμιστικά φάρμακα (IMDs). Τα ανοσορυθμιστικά φάρμακα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και εμφανίζονται αποτελεσματικά στη θεραπεία για την αντιμετώπιση της αναιμίας που σχετίζεται με ΜΥΝ.

Θεραπεία της Αληθούς Πολυκυτταραιμίας (ΑΠ)

Ο στόχος της θεραπείας για την ΑΠ είναι η μείωση του αριθμού των κυττάρων του αίματος και η διατήρηση ενός φυσιολογικού όγκου αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν δεν εμφανίζετε συμπτώματα και δεν έχετε στον καθημερινό σας τρόπο ζωής παράγοντες κινδύνου, ο αιματολόγος σας μπορεί να επιλέξει την προσέγγιση της «παρακολούθησης και αναμονής». Αυτή συνήθως εφαρμόζεται με τακτικές γενικές ιατρικές εξετάσεις και γενικές αίματος καθώς και τις συμβουλές του αιματολόγου σας για τρόπους απόκτησης ενός υγιούς τρόπου ζωής. 

Ακόμα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την ΑΠ. Η θεραπεία που θα δεχτείτε εξαρτάται πάντα από την περίπτωσή σας. Αυτό συμπεριλαμβάνει εκτίμηση των συμπτωμάτων που βιώνετε, της σοβαρότητας της δικής σας ΑΠ και των παραγόντων κινδύνου όπως την προχωρημένη ηλικία.

Οι θεραπείες για την ΑΠ συμπεριλαμβάνουν μία σειρά από φαρμακευτικές αγωγές και τη μέθοδο της αφαίμαξης. Μάθετε περισσότερα παρακάτω.

 

Διαδικασίες για ΑΠ

Αφαίμαξη - Η αφαίμαξη είναι μέθοδος που εφαρμόζεται σε ασθενείς με ήπια ΑΠ ή σε ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί πρόσφατα. Για πολλούς ασθενείς αυτή η μέθοδος μπορεί να θέσει την ΑΠ υπό έλεγχο για πολλά χρόνια. Σε αυτήν τη διαδικασία αφαιρούνται τα κύτταρα του αίματος και μειώνεται ο συνολικός όγκος του αίματος, επιτρέποντας στο αίμα να λειτουργεί αποτελεσματικότερα. Κατή τη διάρκεια της διαδικασίας, εισάγεται σε ένα από τα αιμοφόρα αγγεία σας μία ενδοφλέβια βελόνα συνδεδεμένη με έναν σωλήνα. Το αίμα ρέει μέσω του σωλήνα και αφαιρείται με διαδικασία παρόμοια με τη δωρεά αίματος. Το αποτέλεσμα είναι προσωρινό και η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην αρχή, συνήθως ανά λίγες μέρες. Έπειτα από αυτό το διάστημα, η διαδικασία επαναλαμβάνεται περιστασιακά, ανά μερικούς μήνες.

Συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες

Οι συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες είναι θεραπείες που δεν θεωρούνται καθιερωμένες ιατρικές θεραπείες. Ενώ δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη που να ενισχύει την χρήση αυτών των θεραπειών, βοηθούν πολλούς ασθενείς να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους. Υπάρχουν πολλών ειδών συμπληρωματικές θεραπείες. Αυτές είναι ο βελονισμός, η άσκηση, η γιόγκα, ο διαλογισμός και η χαλάρωση. Σας προτείνουμε να συζητήσετε αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες με τον αιματολόγο σας.

«Οι συμπληρωματικές θεραπείες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ΜΥΝ. Βοηθάνε συνήθως στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων, για παράδειγμα οι κρέμες με δυόσμο, από μενθόλη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της θερμοκρασίας του δέρματος και την ανακούφιση από τον κνησμό».

Βελονισμός

Υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στην αντιμετώπιση της ναυτίας και της τάσης για έμετο λόγω της χημειοθεραπείας. Επίσης υπάρχουν αποδείξεις ότι ο βελονισμός μπορεί να μειώσει την ανάγκη παυσίπονων φαρμάκων, χρήσιμο για την αντιμετώπιση κοινών συμπτωμάτων όπως ο πονοκέφαλος.

Γιόγκα

Η γιόγκα λειτουργεί σαν μία τεχνική αυτο-ηρεμίας με τον ίδιο τρόπο που θα σας ηρεμούσαν τα φάρμακα, η χαλάρωση, η άσκηση ή ακόμη και η συνεύρεση με τους φίλους σας. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι περισσότερες έρευνες έδειξαν ότι η γιόγκα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης βοηθώντας το σώμα να αντιμετωπίσει αγχωτικές καταστάσεις. Ορισμένες μορφές γιόγκα είναι κουραστικές και οφείλετε συνεπώς να το συζητήσετε με τον αιματολόγο σας πριν επιλέξετε την γιόγκα ως συμπληρωματική θεραπεία.

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός θεωρείται είδος ψυχοσωματικής συμπληρωματικής ιατρικής που σας βοηθάει να χαλαρώσετε και να αντιμετωπίσετε καλύτερα ορισμένα από τα άγχη σας μετά τη διάγνωση με τη νόσο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συγκέντρωση της προσοχής και τη μείωση ορισμένων από τις αρνητικές σκέψεις που προκαλούν το στρες.

Εάν σκέφτεστε να εφαρμόσετε κάποια συμπληρωματική ή εναλλακτική θεραπεία, πρέπει να συμβουλευτείτε τον αιματολόγο σας διότι μπορεί οι νέες θεραπείες να αλληλεπιδράσουν με ιατρικές θεραπείες. Ο αιματολόγος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βρείτε έναν κατάλληλο και εκπαιδευμένο επαγγελματία που θα σας παρέχει τη θεραπεία που θα συμπληρώνει την φαρμακευτική αγωγή σας. Εάν ο αιματολόγος σας δεν μπορεί να σας βοηθήσει, τότε βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει επαρκή έρευνα για τη θεραπεία της προτίμησής σας ώστε να ενημερωθείτε για τους σχετικούς κινδύνους και πλεονεκτήματα.

Συζητήστε με άλλους στην ίδια θέση με εσάς

Μπορεί να αισθάνεστε καταβεβλημένοι, όποτε θα βοηθούσε να ακούσετε τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων. Μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ για να διαβάσετε αληθινές ιστορίες ζωής.