Πώς επηρεάζουν τον οργανισμό μας τα ΜΥΝ

Πατήστε στις παρακάτω επιλογές για να μάθετε περισσότερα για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματός σας

Εγκέφαλος

Η υπερπηκτικότητα και/ή ο υψηλός αριθμός αιμοπεταλίων μπορεί να προκαλέσει θρόμβους αίματος στις αρτηρίες οι οποίοι παρεμποδίζουν την παροχή αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο και μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Καρδιά

Στην Αληθή Πολυκυτταραιμία (ΑΠ), η έλλειψη οξυγόνου από το αίμα που φτάνει στην καρδιά μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια ή στηθάγχη (πόνος ή δυσφορία στο στήθος).

Αίμα

Στην Αληθή Πολυκυτταραιμία, τα επιπλέον ερυθρά αιμοσφαίρια προκαλούν πήξη του αίματος και βραδύτητα στην κίνηση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους. Υπερβολική αιμορραγία και μώλωπες είναι πιθανό να εμφανιστούν. Στην Ιδιοπαθή θρομβοκυττάρωση (ΙΘ), παράγεται αυξημένος αριθμός αιμοπεταλίων κάτι που μπορεί να προκαλέσει θρόμβους αίματος. Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να επηρεάσουν την τροφοδότηση αίματος και οξυγόνου στην καρδιά (καρδιακές προσβολές), στον εγκέφαλο (εγκεφαλικό επεισόδιο), στους πνεύμονες, τους νεφρούς και το ήπαρ. Στη Mυελοΐνωση, μεταλλαγμένα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα τείνουν να οδηγούν σε έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, κάνοντάς σας να νιώθετε κουρασμένοι, αδύναμοι και με δυσκολία στην αναπνοή.

Ήπαρ

Μυελοΐνωση και Αληθής Πολυκυτταραιμία: Η διόγκωση του ήπατος (ηπατομεγαλία) μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακή δυσφορία. Αυτό προκαλείται από το γεγονός ότι το σώμα βρίσκει διαφορετικά όργανα για την παραγωγή κυττάρων του αίματος.

Σπλήνας

Η Μυελοΐνωση και η Αληθής Πολυκυτταραιμία επηρεάζουν τον μυελό των οστών και την ικανότητά του να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Ο σπλήνας μπορεί να αναλάβει την παραγωγή αίματος, με αποτέλεσμα να διογκωθεί (κατάσταση γνωστή ως σπληνομεγαλία). Ένας διογκωμένος σπλήνας μπορεί να ασκήσει πίεση στο στομάχι, προκαλώντας ένα αίσθημα φουσκώματος, δυσπεψίας και απώλεια της όρεξης (που οδηγεί σε απώλεια βάρους).

Οστά

Μυελοΐνωση: Η σκλήρυνση του μυελού των οστών και η φλεγμονή στο συνδετικό ιστό γύρω από τα οστά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό πόνο στα οστά και τις αρθρώσεις.

Αρθρώσεις

Η μυελοΐνωση μπορεί να προκαλέσει επώδυνη διόγκωση σε μία μόνο άρθρωση (ουρική αρθρίτιδα), συνήθως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, λόγω της συσσώρευσης του ουρικού οξέος, ένα παραπροϊόν των επιπλέον κυττάρων του αίματος.

Δέρμα

Αληθής Πολυκυτταραιμία: Η υψηλή συγκέντρωση ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να προκαλέσει μία κόκκινη (κατακόκκινη) χροιά και ερύθημα στις παλάμες, τα πέλματα των ποδιών, τους λοβούς των αυτιών, τους βλεννογόνους και τα μάτια. Η υπερβολική εφίδρωση, κυρίως τη νύχτα (νυχτερινές εφιδρώσεις) και φαγούρα (γνωστή και ως κνησμός) μπορούν να αποτελούν συμπτώματα του ΜΥΝ.

Χέρια και πόδια

Αληθής Πολυκυτταραιμία & Ιδιοπαθής Θρομβοκυττάρωση: ίσως προκαλέσουν μία σπάνια ασθένεια γνωστή και ως Ερυθρομελαλγία. Μπορεί να προκαλέσει έναν έντονο πόνο και ένα κάψιμο και μία αυξημένη θερμοκρασία του δέρματος των ποδιών (και κάποιες φορές των χεριών).