Κάνοντας Διάγνωση

Σύνοψη

Η διάγνωση ενός Μυελοϋπερπλαστικού Νεοπλάσματος (MΥΝ) μπορεί να αποτελεί πρόκληση. Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα στα πρώτα στάδια της ασθένειας και ακόμη και όταν υπάρχουν συμπτώματα όπως κόπωση, αυτά μπορεί να εκλειφθούν ως συμπτώματα άλλων ασθενειών. 

Ο γιατρός σας θα συνδυάσει εργαστηριακούς ελέγχους, που εξετάζουν το αίμα και το μυελό των οστών και σωματικές εξετάσεις για τη διάγνωση ΜΥΝ.

«Ήξερα ότι δεν ήμουν καλά όμως δεν ήξερα το γιατί, ένιωθα ένα τεράστιο κάψιμο στα πέλματα και τα πόδια μου, ένιωθα σαν να με είχε βγάλει κάποιος από την πρίζα και αισθανόμουν γενικά πάρα πολύ νωθρή, σαν να βρισκόμουν σε αργή κίνηση. Πήγα σε γιατρούς και μία από τις εξετάσεις δεν βγήκε καλή. Κάποιες μέρες μετά έλαβα ένα τηλεφώνημα από το τοπικό μου νοσοκομείο και μου ζήτησαν να κάνω βιοψία μυελού των οστών και διάφορες εξετάσεις αίματος».

Εδώ δείτε τι να περιμένετε.

Σωματική εξέταση:

Το σώμα σας εξετάστηκε για οτιδήποτε φαίνεται ασυνήθιστο. Ο γιατρός σας θα φτιάξει ένα ιστορικό της υγείας σας, με πληροφορίες του τρόπου ζωής σας, παρελθοντικές ασθένειες και θεραπείες.

Γενική (ή πλήρης) εξέταση αίματος:

Δείγμα του αίματος λαμβάνεται και ελέγχεται για:

Αναρρόφηση του μυελού των οστών και βιοψία: 

Μυελός των οστών, αίμα και ένα μικρό κομμάτι οστού θα αφαιρεθούν εισάγοντας μία βελόνα στα οστά του ισχίου ή του στέρνου. Θα εξεταστεί η ύπαρξη ανώμαλων κυττάρων.

Πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα

Κυτταρογενετική ανάλυση 

Τα κύτταρα από ένα δείγμα του αίματος ή από τον μυελό των οστών εξετάζονται σε ένα μικροσκόπιο για τυχόν αλλαγές στα χρωμοσώματα. Το πιο συχνό που εξετάζεται στη διάγνωση του ΜΥΝ είναι η παρουσία του χρωμοσώματος Φιλαδέλφειας (το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση της Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας) και της μετάλλαξης JAK2V617F.

Αντιμετώπιση της διάγνωσής σας

Μόλις διαγνωστήκατε με ένα MΥN; Αυτή η ενότητα περιέχει πληροφορίες για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη διάγνωση. Εάν αισθάνεστε καταβεβλημένοι μετά τη διάγνωσή σας, δεν είστε μόνοι.

«Τα συναισθήματά μου εκείνη τη στιγμή ήταν γιατί σε μένα και τι έχω κάνει για να αξίζω κάτι τέτοιο καθώς δεν καπνίζω, δεν πίνω».

«Δεν υπάρχει κάποιος σωστός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη διάγνωση του ΜΥΝ», λέει η Ειδική Ψυχολόγος Υγείας Δρ. Kate Perry. «Ο καθένας είναι διαφορετικός και θα ανταποκριθείτε με το δικό σας μοναδικό τρόπο. Κάποιοι άνθρωποι ίσως νιώσουν ανακούφιση που επιτέλους έχουν μία ετικέτα για τα συμπτώματά τους· κάποιοι άλλοι ίσως δυσκολευτούν να δεχτούν τη διάγνωση και έτσι χρειαστούν περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν στην ιδέα».

«Πώς να το αντιμετωπίσετε; Προσπαθώ σε καθημερινή βάση να το αντιμετωπίσω, πρέπει απλά να προσπαθήσεις κάνοντάς το μέρος της ρουτίνας σου, να προσπαθείς και να παραμένεις συγκεντρωμένος, πρέπει να συνεχίζεις καθημερινά ή τουλάχιστον πρέπει να το προσπαθήσεις γιατί διαφορετικά δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα, εάν δεν εστιάσεις σε αυτό είναι πολύ εύκολο να αρχίσεις να σκέφτεσαι «ω, δεν θέλω να το κάνω».

Συμβιβαστείτε με τη διάγνωσή σας

«Ο συμβιβασμός με μία νέα διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολος και εδώ υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία της διάγνωσης του ΜΥΝ με τα οποία οι άνθρωποι συμβιβάζονται ιδιαίτερα δύσκολα», λέει η Ειδική Ψυχολόγος Υγείας Δρ. Kate Perry. «Αρχικά, τα ΜΥΝ είναι σπάνιες ασθένειες επομένως είναι δύσκολο να έχει κανείς πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες και υποστήριξη. Δεύτερον, υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα όσον αφορά στην πρόγνωση (πιθανή έκβαση της ασθένειας), ανάλογα με τον τύπο του ΜΥΝ και την κατάσταση του κάθε ασθενούς, είναι λοιπόν σημαντικό να μιλήσετε με το σύμβουλό σας αιματολόγο ή ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για να μάθετε περισσότερα για τη δική σας μοναδική κατάσταση και για το ποιές είναι οι προσδοκίες για το μέλλον».

 

Ανησυχίες σχετικά με την πρόγνωσή σας

Για πολλούς ανθρώπους, η βασική ερώτηση μετά από τη διάγνωση είναι το αν θα επηρεαστεί η διάρκεια της ζωής τους. «Πόσος καιρός μου μένει;» είναι μία ερώτηση γεμάτη αγωνία και φόβο, όμως απαραίτητη για κάποιους ανθρώπους που θέλουν να σχεδιάσουν ή να συμβιβαστούν με την ασθένειά τους.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι με Ιδιοπαθή Θρομβοκυττάρωση (ΙΘ) έχουν εξαιρετικές πιθανότητες να ζήσουν μία φυσιολογικής διάρκειας ζωή εάν λαμβάνουν σωστή παρακολούθηση και θεραπεία. Για τους ανθρώπους με Αληθή Πολυκυτταραιμία (ΑΠ), επίσης, υπάρχουν εξαιρετικές πιθανότητες να ζήσουν μία φυσιολογικής διάρκειας ζωή εάν λαμβάνουν σωστή παρακολούθηση και θεραπεία. Η περίπτωση της Mυελοΐνωσης (MF) είναι πιο δύσκολη, με το μέσο προσδόκιμο ζωής για τα άτομα με MF να κυμαίνεται στα 5-7 χρόνια, αν και οι περιπτώσεις ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε στον σύμβουλο αιματολόγο σας για τη συγκεκριμένη ασθένειά σας.

Υποστήριξη και πληροφόρηση

Παρόλο που είναι δύσκολο να έχετε πρόσβαση σε υποστήριξη και πληροφόρηση όσον αφορά συγκεκριμένα στα ΜΥΝ, υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που προσφέρουν βοήθεια σε άτομα με κακοήθειες και τις οικογένειές τους. Πολλές από τις δυσκολίες που καλείστε να αντιμετωπίσετε ζώντας με ένα ΜΥΝ είναι κοινές με τις δυσκολίες ανθρώπων που ζουν με άλλες μορφές καρκίνου.

Βρείτε την υποστήριξη που χρειάζεστε

«Η διάγνωση είναι συχνά μία στιγμή συγκεχυμένη και συντριπτική· για κάποιους ανθρώπους ιδιαίτερα βοηθητικό είναι το κοινωνικό περιβάλλον της οικογένειας και των φίλων για να μπορέσουν να τη συνειδητοποιήσουν. Είναι καθαρά δικό σας θέμα το πού θα μιλήσετε για τη διάγνωσή σας, μπορεί να επιλέξετε να μιλήσετε με λίγα άτομα αρχικά ή μπορεί να αποφασίσετε να το πείτε σε όλους εξ' αρχής. Εάν αισθάνεστε άβολα να μιλάτε στους ανθρώπους γύρω σας, σκεφτείτε να μιλήσετε με κάποιον επαγγελματία στον τομέα της υγείας, ίσως τον αιματολόγο σας ή έναν ψυχολόγο για να σας βοηθήσει».

Βέβαια η Δρ. Perry τονίζει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρότυπο χρονοδιάγραμμα για να μιλήσετε για τη διάγνωσή σας. Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για να μιλήσετε σε κάποιον για τη διάγνωσή σας, ειδικά στα πρώτα στάδια της ασθένειας, εάν δεν αισθάνεστε καλά.

Θυμηθείτε ακόμη ότι ...

«Τα ΜΥΝ είναι μοναδικά και δεν γίνεται δύο άνθρωποι να βιώσουν ακριβώς τα ίδια συμπτώματα με τον ίδιο τρόπο», λέει η Δρ. Perry. «Το να ακούτε λοιπόν τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων για την ασθένεια είναι κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει και να σας στηρίξει, είναι όμως σημαντικό να θυμάστε πως η περίπτωσή σας είναι μοναδική και να αποτρέψετε τον εαυτό σας να συγκρίνει τη δική σας πάθηση με αυτή των άλλων».

Αναζητήστε μία δεύτερη γνώμη

Δεδομένης της σπανιότητας των ΜΥΝ και της πολυπλοκότητας των διαθέσιμων μορφών θεραπείας, μπορεί να αναρωτιέστε αν αξίζει να αναζητήσετε μία δεύτερη ιατρική γνώμη. Είναι δικαίωμά σας να ζητήσετε μία δεύτερη γνώμη. Όσο περισσότερο ενημερώνεστε για την πάθησή σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να καταλήξετε στην καταλληλότερη για εσάς θεραπεία.

«Μη διστάσετε να ζητήσετε μία δεύτερη γνώμη, στην πραγματικότητα, κάποιοι ειδικοί προτρέπουν τα άτομα στα οποία έχει διαγνωσθεί μία σπάνια ασθένεια να πάρουν αυτόματα μία δεύτερη γνώμη», λέει η Δρ. Perry. Αυτό μπορεί να είναι καθησυχαστικό, ιδιαίτερα εάν δεν αισθάνεστε άνετα με τη διάγνωση ή τον αιματολόγο σας.

«Μπορεί να υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα στην περιοχή σας ή κάποια κοντινή πόλη που είναι πιο εξοικειωμένα με τη θεραπεία των ΜΥΝ. Αυτά τα κέντρα μπορούν να σας παραπέμψουν σε κάποιο γιατρό ή ιατρικό κέντρο με εμπειρία στα ΜΥΝ πιο κοντά στο σπίτι σας».

Πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα για την αναζήτηση δεύτερης γνώμης

Διάγνωση: Αντιμέτωποι με τις εξετάσεις

Αντιμέτωποι με τις Εξετάσεις Η διάγνωση ενός ΜΥΝ μπορεί να είναι μία διαδικασία που ορίζεται από πολλαπλές εξετάσεις πριν επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Οι ιατρικές εξετάσεις δεν είναι ποτέ ευχάριστες, όμως μπορεί να σας αγχώσουν ακόμα περισσότερο όταν γίνονται με την προοπτική μίας σοβαρής ή σπάνιας ασθένειας, αλλά είναι σημαντικό να είστε σε θέση να διαχειριστείτε τη διαδικασία προς όφελος της υγείας σας.

Θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε μία σειρά από εξετάσεις όχι μόνο για τη διάγνωση, αλλά επίσης για να βοηθήσετε στην καθοδήγηση της θεραπείας και να καθορίσετε την πρόγνωση. Αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να διαφυλάξετε και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Τα καλά νέα είναι ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις σήμερα είναι πιο ακριβείς από ποτέ και περισσότερο διακριτικές. Με λίγη προετοιμασία, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι οι εξετάσεις σας είναι τόσο γρήγορες όσο και ανώδυνες, αλλά και όσο το δυνατόν ακριβέστερες.

Μία καλή αρχή είναι το να ζητήσετε από τον αιματολόγο σας να σας εξηγήσει τους λόγους της εξέτασής σας καθώς και τη διαδικασία της εξέτασης.

Ερωτήσεις προς τον αιματολόγο σας

  • Για ποιό λόγο χρειάζεται να γίνει αυτή η εξέταση;
  • Τι χρειάζεται να γνωρίζω ή να κάνω πριν από την εξέταση;
  • Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια και μετά την εξέταση;
  • Πόσο επώδυνη θα είναι η εξέταση; Ποιοί είναι οι κίνδυνοι;
  • Πόσο διαρκεί η εξέταση; Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα;
  • Υπάρχει κάποια «καλή» στιγμή για να προγραμματίσουμε την εξέταση;
  • Τι είναι τα φυσιολογικά αποτελέσματα; Τι σημαίνουν τα άσχημα αποτελέσματα; Ποιά πορεία δράσης θα ακολουθήσει σε κάθε περίπτωση;
  • Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν τα αποτελέσματα;

Και κατά τη διάρκεια της εξέτασης...

Μερικές απλές τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη μυϊκή σύσπαση ή τη λιποθυμία στη διάρκεια της ιατρικής διαδικασίας.

Πάρετε αναπνοές: 

Πάρτε τρεις αργές αναπνοές, μετρώντας έως το τρία για καθεμία και αναπνεύστε από τη μύτη σας. Εκπνεύστε από το στόμα σας, μετρώντας έως το έξι. Σπρώξτε το στομάχι σας προς τα έξω καθώς εισπνέετε (για να εισπνέετε πιο βαθιά). Επιβραδύνετε τη διαδικασία εάν αισθάνεστε ζαλάδα.

Χαλαρώστε τους μυς σας: 

Συνειδητά χαλαρώστε τους μυς σας. Αφήστε τους να χαλαρώσουν.

Συγκεντρωθείτε:

Κοιτάξτε προς ένα κομβικό σημείο ή σκεφτείτε μία ευχάριστη εικόνα.

Μετρήστε: 

Μετρήστε αργά και χαμηλόφωνα έως το δέκα.

Μιλήστε: 

Μιλήστε με κάποιον στο δωμάτιο. Η απόσπαση της προσοχής μπορεί να σας χαλαρώσει.

Ατομική διάγνωση ΜΥΝ

Ιδιοπαθής Θρομβοκυττάρωση (ΙΘ)

Ένας επίμονα αυξημένος αριθμός αιμοπεταλίων είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της Ιδιοπαθούς θρομβοκυττάρωσης. Ο αριθμός των αιμοπεταλίων μπορεί να κυμαίνεται από ελαφρώς υψηλότερες τιμές από το φυσιολογικό έως τιμές πολύ υψηλότερες από το φυσιολογικό. Η διάγνωση της ΙΘ μπορεί να γίνει αποκλειστικά όταν έχουν αποκλειστεί άλλες αιτίες αύξησης του αριθμού των αιμοπεταλίων.

Η γενική εξέταση αίματος (δείτε παραπάνω) είναι το κλειδί για την ανάδειξη τυχόν προβλημάτων με τον αριθμό των αιμοπεταλίων.

Οι φυσιολογικές τιμές των αιμοπεταλίων ποικίλουν σε εύρος μεταξύ των εργαστηρίων από 150.000 έως 450.000 αιμοπετάλια ανά μικρόλιτρο αίματος. Η ΙΘ πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αν ο αριθμός των αιμοπεταλίων ξεπερνά τα 600.000 αιμοπετάλια ανά μικρόλιτρο σε μία περίοδο εξέτασης και δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος για τον αυξημένο τους αριθμό (πχ. σιδηροπενική αναιμία, φλεγμονώδεις διαταραχές κλπ.)

Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος δείχνουν ότι ίσως πάσχετε από ΙΘ, επιπλέον έρευνα και εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης του μυελού των οστών, μπορεί να χρειαστούν για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και τη ρύθμιση άλλων δευτερευουσών αιτιών του αυξημένου αριθμού αιμοπεταλίων.

Εκτός από τις τυποποιημένες εξετάσεις ΜΥΝ που περιγράφονται ανωτέρω, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για JAK2V617F γονιδιακές μεταλλάξεις, που συμβαίνουν στο περίπου 50% των περιπτώσεων ΙΘ.

Όταν γίνει μία διάγνωση ΙΘ, γίνονται και άλλες εξετάσεις αίματος προκειμένου να ελεγχθεί η γενική σας υγεία και να προσδιοριστεί η κατάσταση λειτουργίας στην οποία βρίσκονται οι νεφροί σας, το ήπαρ και άλλα ζωτικά όργανα.

Μυελοΐνωση (MF)

Μαζί με μία γενική εξέταση αίματος, θα γίνουν επίσης μία αναρρόφηση και βιοψία μυελού των οστών, μία κυτταρογενετική ανάλυση και ένα επίχρισμα περιφερικού αίματος για τη διάγνωση της πρωτοπαθούς μυελοΐνωσης. Ένα δείγμα του αίματος εξετάζεται για ερυθρά αιμοσφαίρια σε σχήμα-δάκρυ (συχνά προκαλείται από τη συμπίεση των αιμοσφαιρίων λόγω της ίνωσης του μυελού), καθώς και για τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων· γίνεται επίσης μία μέτρηση αιμοπεταλίων και εξετάζεται η παρουσία βλαστικών (ή άωρων) κυττάρων.

Συνιστάται επίσης ανάλυση γονιδιακής μετάλλαξης προκειμένου να εντοπιστούν συγκεκριμένες μεταλλάξεις που σχετίζονται με κάποιες περιπτώσεις της MF, όπως η μετάλλαξη JAK2.

Αληθής Πολυκυτταραιμία (ΑΠ)

Μαζί με τις τυποποιημένες εξετάσεις ΜΥΝ που αναφέρθηκαν παραπάνω, ίσως σας ζητηθεί να κάνετε εξετάσεις αίματος για να μετρήσετε τη βιταμίνη Β-12 στον ορό, το ουρικό οξύ, το οξυγόνο του αίματος και τα επίπεδα ερυθροποιητίνης, καθώς και εξέταση για να ελεγχθεί αν το αίμα σας πήζει φυσιολογικά. Aκτινογραφίες θώρακα, υπερηχογραφήματα κοιλίας και αξονικές τομογραφίες μπορούν να γίνουν για τον αποκλεισμό ασθενειών των πνευμόνων και των νεφρών και για τη μέτρηση του μεγέθους του σπλήνα και του ήπατος. Γίνεται εξέταση για τη μετάλλαξη JAK2 προκειμένου να βρεθεί εάν έχετε τη μετάλλαξη JAK2V617F, κάτι που είναι κοινό στο περίπου 95% των ασθενών με ΑΠ.

Αναρρόφηση του μυελού των οστών και βιοψία

Η αναρρόφηση του μυελού των οστών και η βιοψία (κάποιες φορές αναφέρεται και ως «παρακέντηση του μυελού των οστών») είναι διαδικασίες που γίνονται με τοπική αναισθησία για να δοθεί μία οριστική διάγνωση των νοσημάτων του αίματος.

Στη βιοψία του μυελού των οστών αφαιρείται ένα μικρό κομμάτι από το οστό και μία μικρή ποσότητα υγρού και κυττάρων από το εσωτερικό του μυελού των οστών. Στην αναρρόφηση του μυελού των οστών, από την άλλη, αναρροφάται μόνο μικρή ποσότητα υγρού και κυττάρων. Και οι δύο διαδικασίες γίνονται με την εισαγωγή βελόνας στο οστό.

Η αναρρόφηση γίνεται συνήθως πρώτη και στη συνέχεια ακολουθεί η βιοψία, αν και κάποιες φορές μία αναρρόφηση αρκεί.

Η βιοψία του μυελού των οστών λαμβάνεται συνήθως από την κορυφή του πίσω μέρους του οστού του ισχίου. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εμπρόσθιο μέρος του ισχίου κοντά στη βουβωνική χώρα. Η αναρρόφηση μπορεί να γίνει και από το στέρνο.

Τι να περιμένετε

Η διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 20 λεπτά, θα σας ζητηθεί όμως να παραμείνετε ξαπλωμένοι ακόμα 30-60 λεπτά μετά από αυτή και να ξεκουραστείτε κάποιες ώρες. Μπορεί να νιώσετε ένα απότομο τσίμπημα ή κάψιμο όταν το αναισθητικό μουδιάσει το δέρμα σας κατά τη διαδικασία της αναρρόφησης ή βιοψίας. Είναι συνηθισμένο να ακούγεται ένας ήχος τραγανίσματος και να νιώθετε πίεση και πόνο όταν η βελόνα εισέρχεται στο οστό. Κατά τη διάρκεια της αναρρόφησης, μπορεί να νιώσετε γρήγορες σουβλιές στα πόδια σας καθώς λαμβάνεται το δείγμα.

Στο σημείο όπου έγινε η βιοψία μπορεί να παρατηρηθεί δυσκαμψία και/ή πόνος για αρκετές μέρες μετά. Η περιοχή της βιοψίας ενδέχεται να μελανιάσει. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ο ουλώδης ιστός στο μυελό των οστών σημαίνει ότι το υγρό δεν μπορεί να αποσυρθεί, κάτι γνωστό και ως «στεγνή παρακέντηση». Όταν συμβαίνει αυτό ίσως χρειαστεί η βελόνα να εισαχθεί σε διαφορετικό σημείο.

Κίνδυνοι

Οι εξετάσεις του μυελού των οστών θεωρούνται ασφαλείς διαδικασίες, οι επιπλοκές είναι σπάνιες όμως κάποιες φορές περιλαμβάνουν υπερβολική αιμορραγία (κυρίως σε άτομα με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων), μόλυνση (κυρίως σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα), μεγάλης διάρκειας δυσφορία στο σημείο της βιοψίας και επιπλοκές που σχετίζονται με τη νάρκωση (πχ. αλλεργική αντίδραση, ναυτία ή αρρυθμία). Σε σπάνιες περιπτώσεις, το στήθος (στέρνο) χρησιμοποιείται στη θέση του ισχίου. Η αναρρόφηση από το στέρνο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά ή τους πνεύμονες.

Αποτελέσματα

Φυσιολογικές τιμές Στα ΜΥΝ
Ο μυελός έχει φυσιολογικές ποσότητες λίπους, συνδετικού ιστού και σιδήρου. Τα κύτταρα στο μυελό των οστών δεν φαίνονται φυσιολογικά.
Εμφανίζονται φυσιολογικοί αριθμοί ώριμων και άωρων (αναπτυσσόμενων) κυττάρων του μυελού των οστών. Υπάρχουν πάρα πολλά ή πολύ λίγα κύτταρα του μυελού των οστών. Ο οστικός ιστός δεν φαίνεται φυσιολογικός.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης. Διακρίνεται πολύ μεγάλη ποσότητα σιδήρου ή πολύ μικρή ποσότητα σιδήρου (σιδηροπενική αναιμία) στο μυελό των οστών.
Δεν βρέθηκαν ανώμαλα κύτταρα. Υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης στο μυελό των οστών.
Δεν έχουν εξαπλωθεί κακοήθη κύτταρα από κάποια άλλη κακοήθεια, όπως καρκίνο του μαστού. Διακρίνονται κακοήθη κύτταρα.
  Ο μυελός των οστών έχει αντικατασταθεί από ινώδη ή ουλώδη ιστό.