Οι Απαντήσεις στις Ερωτήσεις σας...

Ε. Ποια είδη παθήσεων είναι γνωστές ως Μυελοϋπερπλαστικά Νεοπλάσματα (ΜΥΝ);

Τα ΜΥΝ (ή Μυελοϋπερπλαστικά Νεοπλάσματα) είναι μία ομάδα στενά συνδεδεμένων χρόνιων παθήσεων. Όλες αυτές οι παθήσεις είναι διαταραχές των αρχέγονων κυττάρων οι οποίες αναπτύσσονται όταν ο οργανισμός μας παράγει πολύ λίγα κύτταρα του αίματος ή πάρα πολλά ώριμα κύτταρα του αίματος πολύ γρήγορα. Υπάρχουν 4 κύριοι τύποι ΜΥΝ που αποτελούν το 95 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων: Ιδιοπαθής θρομβοκυττάρωση (ΙΘ), Μυελοΐνωση (MF), Αληθής πολυκυτταραιμία (ΑΠ) και Χρόνια μυελογενής λευχαιμία
(ΧΜΛ).

 • Η ΑΠ προκαλείται όταν υπάρχουν πάρα πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια.
 • Η ΙΘ προκαλείται όταν υπάρχουν πάρα πολλά αιμοπετάλια.
 • Η Mυελοΐνωση προκαλείται όταν ο μυελός των οστών, ο μαλακός λιπώδης ιστός μέσα στα οστά που παράγει τα αρχέγονα κύτταρα, αντικατασταθεί από ινώδη (ή ουλώδη) ιστό και δεν μπορεί να παράγει αρκετά κύτταρα του αίματος.
 • Η ΧΜΛ εμφανίζεται όταν εξαιτίας ανωμαλίας στα αρχέγονα κύτταρα του μυελού των οστών προκαλείται τεράστια αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων.
 • Η ΧΜΛ έχει συνδεθεί με την παρουσία τουΧρωμοσώματος της Φιλαδέλφειας ενώ η ΙΘ, η Μυελοΐνωση και η ΑΠ είναι γνωστές ως ΜΥΝ αρνητικά στο χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας λόγω της απουσίας του.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα

Ε. Ποια συμπτώματα είναι πιθανόν να εμφανίσω;

Παρόλο που η ΙΘ, η ΑΠ και η Mυελοΐνωση είναι διαφορετικές ασθένειες, παρουσιάζονται με πολλά κοινά συμπτώματα. Σε έρευνα ρωτήθηκαν 1.000 ασθενείς με ΙΘ, Mυελοΐνωση ή ΑΠ να αναφέρουν τα σημαντικότερα συμπτώματά τους.

Κάθε ΜΥΝ έχει συνδεθεί με τα δικά του χαρακτηριστικά συμπτώματα. Μάθετε περισσότερα πατώντας σε μια από τις παθήσεις παρακάτω, να θυμάστε όμως ότι ο κάθε ασθενής βιώνει διαφορετικά συμπτώματα σε διαφορετικές περιόδους.

Αληθής πολυκυτταραιμία
Ιδιοπαθής Θρομβοκυττάρωση
Μυελοΐνωση

Ε. Πώς προκαλούνται τα Μυελοϋπερπλαστικά Νεοπλάσματα (ΜΥΝ);

Όσο περνάει ο καιρός μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για τα ΜΥΝ και τις αιτίες πρόκλησής τους. Ενώ αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία, πρόσφατες έρευνες ανακάλυψαν ότι το 50% των ασθενών με Ιδιοπαθή Θρομβοκυττάρωση (ΙΘ) ή Μυελοΐνωση (MF) και το 97% των ασθενών με Αληθή Πολυκυτταραιμία (ΑΠ) παρουσιάζουν μία αλλαγή (μετάλλαξη) σε μία πρωτεΐνη που ρυθμίζει την παραγωγή των κυττάρων του αίματος (αυτή η πρωτεΐνη είναι γνωστή ως JAK2 και η μετάλλαξη ως JAK2 V617F).

Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι η Mυελοΐνωση μπορεί να προκληθεί μετά από λοίμωξη από ιούς, έκθεση σε τοξίνες ή έκθεση σε ακτινοβολία. Ένα μικρότερο ποσοστό ανθρώπων παρουσιάζει άλλες μεταλλάξεις που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται με αυτές τις μεταλλάξεις αλλά τις αποκτούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα

Ε. Πόσο σπάνια είναι τα Μυελοϋπερπλαστικά Νεοπλάσματα (ΜΥΝ);

Το πιθανότερο είναι να μην είχατε ξανακούσει τους όρους Μυελοϋπερπλαστικά Νεοπλάσματα ή ΜΥΝ πριν από τη διάγνωσή σας και να μην έχετε γνωρίσει κανέναν με αυτήν την πάθηση. Αυτό συμβαίνει διότι τα ΜΥΝ θεωρούνται σπάνιες ασθένειες. Μία ασθένεια θεωρείται γενικότερα σπάνια όταν πλήττει λιγότερα από 50 στα 100.000 άτομα.
Κάθε χρόνο υπάρχουν:

 • 1,5 μέχρι 3 περιπτώσεις ΙΘ ανά 100.000 άτομα.
 • 2 περιπτώσεις ΑΠ ανά 100.000 άτομα.
 • 0,4 με 1,5 περιπτώσεις Mυελοΐνωσης ανά 100.000 άτομα.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα

Ε. Τα παιδιά μου θα κληρονομήσουν την ασθένεια;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ένα ΜΥΝ δεν κληρονομείται, οπότε δεν γίνεται να το μεταδώσετε στα παιδιά σας και δεν το κληρονομήσατε από τους γονείς σας. Πρόσφατα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτές οι ασθένειες μπορεί να προκαλούνται από μεταλλάξεις γονιδίων (αλλαγές στο DNA). Παρόλο που αυτές αποκτιούνται (δεν γεννιέστε με αυτές) αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί ορισμένες οικογένειες παρουσιάζουν καθαρή προδιάθεση.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα

Ε. Πόσο θα ζήσω;

Η πρόγνωση διαφέρει ανά περίπτωση και επηρεάζεται από το ιστορικό υγείας καθώς και από τους τρόπους που θα αντιδράσετε στην θεραπεία. Ο αιματολόγος σας θα μπορέσει να σας δώσει μια πληρέστερη εικόνα της περίπτωσής σας. Γενικά εάν έχετε ΑΠ ή ΙΘ έχετε εξαιρετικές πιθανότητες για μία φυσιολογική σε διάρκεια ζωή, εφόσον ελέγχετε την ασθένεια και την αντιμετωπίζετε όπως πρέπει.

Το μέσο προσδόκιμο ζωής των ατόμων με Mυελοΐνωση είναι 5-7 χρόνια, παρόλο που πολλοί ασθενείς ζουν πολλά χρόνια χωρίς ουσιαστικά συμπτώματα ενώ άλλοι μπορεί να έχουν αρκετά μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα

Ε. Το νόσημα μου είναι κακόηθες;

Μέχρι προσφάτως υπήρχαν διαφωνίες για το αν τα Μυελοϋπερπλαστικά Νεοπλάσματα (ΜΥΝ) όπως η ΙΘ, η ΑΠ και η Mυελοΐνωση είναι κακοήθη νοσήματα ή όχι διότι η λέξη «Νεόπλασμα» είναι ένας όρος που οι γιατροί χρησιμοποιούν για τους κακοήθεις όγκους (κακόηθες νεόπλασμα) και τους καλοήθεις όγκους (καλόηθες νεόπλασμα). Τώρα όμως επειδή τα ΜΥΝ χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτη παραγωγή κυττάρων, οι περισσότεροι γιατροί και οργανισμοί τα κατατάσσουν στα κακοήθη αιματολογικά νοσήματα. Όπως και να λέγονται όμως, να θυμάστε ότι τα συμπτώματα και η πρόγνωση μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ. Ο ειδικός σας θα σας συμβουλέψει ανάλογα με την περίπτωσή σας.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα

Ε. Τι αλλαγές στον τρόπο ζωής μου πρέπει να λάβω υπ' όψιν μου;

Εάν έχετε ΜΥΝ, εφόσον προσέξετε τον εαυτό σας και υιοθετήσετε ένα υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε μία θρόμβωση, να διατηρήσετε δυνατό το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να αυξήσετε την ενέργειά σας και να νιώθετε όσο πιο καλά γίνεται ψυχικά και σωματικά. Δοκιμάστε αυτές τις επιλογές θετικού τρόπου ζωής:

 • Ασκηθείτε
  Δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, το περπάτημα, το κολύμπι, η γιόγκα ή το τάι τσι βελτιώνουν τα επίπεδα ευεξίας. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τα επίπεδα των αιμοπεταλίων, ερυθρών αιμοσφαιρίων και λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα σας και για το αν είναι ασφαλές να ασκείστε.
 • Ακολουθήστε σωστή διατροφή
  Τονώστε την ενέργειά σας καταναλώνοντας περισσότερα λαχανικά και φρούτα, εναλλάσσοντας το ζωικό λίπος με υγιεινές μορφές λίπους, προτιμώντας άπαχες πηγές πρωτεΐνης και μειώνοντας την πρόσληψη ζάχαρης, αλευριού, μεταλλαγμένων λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων.
 • Σταματήστε το κάπνισμα
  Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση της υγείας σας. Εάν χρειάζεστε βοήθεια, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
 • Ελέγξτε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
  Εάν πίνετε αλκοολούχα ποτά, είναι προτιμότερο να τα πίνετε με μέτρο και να πίνετε ένα ποτήρι νερό μετά από κάθε ποτήρι αλκοόλ.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα