Εγκυμοσύνη και ΜΥΝ

Η εγκυμοσύνη είναι σπάνια σε γυναίκες με ΜΥΝ καθώς οι ασθένειες επηρεάζουν κυρίως μεγαλύτερες ηλικίες. Η πιθανή εγκυμοσύνη εντούτοις πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για κάποιες ασθενείς, καθώς τα ΜΥΝ μπορούν να επηρεάσουν γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Από τα ΜΥΝ, η εγκυμοσύνη είναι πιο συχνή σε ασθενείς Ιδιοπαθούς Θρομβοκυττάρωσης (ΙΘ), (καθώς η συγκεκριμένη ασθένεια επηρεάζει ένα μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων), λιγότερο συχνή σε ασθενείς Αληθούς Πολυκυτταραιμίας (ΑΠ) και ακόμη πιο σπάνια σε ασθενείς Mυελοΐνωσης (MF).

Οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι η εγκυμοσύνη επηρεάζει αρνητικά τη φυσική πορεία των ΜΥΝ ή την πρόγνωση. Η θεραπεία που λαμβάνετε ωστόσο για την ασθένεια μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας και να εμποδίσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος ή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα. 

Είναι επίσης πιθανό κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των ΜΥΝ να επηρεάσουν τη γονιμότητα των ανδρών μειώνοντας των αριθμό των σπερματοζωαρίων. 

Είτε είστε μία υποψήφια μαμά ή ένας υποψήφιος μπαμπάς, εάν θέλετε να αποκτήσετε ένα παιδί, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για την ασθένειά σας και την υποστήριξη και θεραπεία που θα χρειαστείτε για να διασφαλίσετε το πιο ασφαλές αποτέλεσμα για εσάς και το μωρό σας.

«Θα πρότεινα να μιλάτε πάντα με έναν αιματολόγο που κατανοεί τους επιμέρους κινδύνους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και όπου αυτό είναι δυνατό, να το κάνετε πριν αποφασίσετε να μείνετε έγκυες».

Ενώ είναι δυνατό για τις ασθενείς με ΜΥΝ να έχουν μία ομαλή και επιτυχή εγκυμοσύνη, ελάχιστη έρευνα έχει γίνει στο πεδίο αυτό, λόγω της σπανιότητας των παθήσεων και του ότι δεν υπάρχουν αποδεκτά πρωτόκολλα για τη θεραπεία και τη διαχείριση των ασθενών με ΜΥΝ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο γιατρός σας πρέπει να εξασφαλίζει ότι τα αρχεία με το ατομικό και οικογενειακό σας ιστορικό είναι όσο το δυνατόν περισσότερο λεπτομερή και ενημερωμένα. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να τεθείτε υπό την κοινή φροντίδα ενός αιματολόγου και ενός μαιευτήρα που έχουν εμπειρία στις εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου. Μαζί, θα αξιολογήσετε τους κινδύνους και θα σας συστήσει την πιο κατάλληλη θεραπεία.

Ακόμα και αν προγραμματίζετε μία μελλοντική εγκυμοσύνη, μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή τώρα. Εάν παίρνετε το αντισυλληπτικό χάπι θα χρειαστεί να ενημερώσετε το γιατρό σας, διότι η αποτελεσματικότητά του μπορεί να μειωθεί από κάποιες θεραπείες και να αυξηθεί ο κίνδυνος θρόμβωσης. Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιήστε μεθόδους αντισύλληψης, όπως προφυλακτικά.

Παράγοντες κινδύνου

Για ασθενείς με ΜΥΝ που κυοφορούν, υπάρχουν πολλές επιπλοκές που σχετίζονται με θρόμβωση και υπερβολική αιμορραγία. Παρόλο που οι επιπλοκές αυτές είναι σπάνιες, είναι εντούτοις πιο κοινές από ό,τι στις φυσιολογικές εγκυμοσύνες.

Οι γυναίκες που κυοφορούν έχουν συνήθως περίπου έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θρόμβωση από ό,τι αυτές που δεν κυοφορούν. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν έχουν κάποιο ΜΥΝ, παρόλο που ελλείψει έρευνας είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο πραγματικός παράγοντας κινδύνου.

«Οτιδήποτε σχετίζεται με την εγκυμοσύνη εφαρμόζεται επίσης και στους ασθενείς με ΜΥΝ· αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να καπνίζετε και πρέπει να κόψετε το αλκοόλ. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι το σωματικό σας βάρος δεν είναι υπερβολικό και ότι έχετε την κατάλληλη γενική φυσική κατάσταση».

Οι συμβουλές των ειδικών ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή και εξαρτώνται από το αν ο ασθενής ανήκει σε ομάδα χαμηλού κινδύνου.

«Ασθενείς χαμηλού κινδύνου μπορεί να είναι γυναίκες που δεν έχουν αποβάλλει παλαιότερα και δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή εκτός ίσως από ασπιρίνη για τα ΜΥΝ. Σε αυτή την περίπτωση, συμβουλεύονται να τηρούν τις γενικές οδηγίες για υγιή εγκυμοσύνη και να βεβαιώνονται ότι η κύησή τους παρακολουθείται από κάποιον αιματολόγο».

Ασθενείς υψηλού κινδύνου θεωρούνται όσες είτε είχαν κάποια αιμορραγία ή θρόμβωση που σχετίζεται με το ΜΥΝ τους ή που είχαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους παλαιότερα.

Θεραπείες

Μία μελέτη για την εγκυμοσύνη σε ασθενείς με ΑΠ προτείνει ότι η διαχείριση από ειδικούς έχει καλύτερο αποτέλεσμα τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί από ότι η παραδοσιακή προγεννητική φροντίδα, ένα εύρημα που φαίνεται να έχει νόημα και για τα τρία ΜΥΝ.

«Μία ασθενής με ΜΥΝ συνήθως λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή κατά την εγκυμοσύνη ενώ κάποια που δεν έχει ΜΥΝ ίσως δεν λαμβάνει. Κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπιση των ΜΥΝ δεν μπορούν να χορηγηθούν σε ασθενείς που κυοφορούν διότι μπορεί να διαπεράσουν τον πλακούντα και να προκαλέσουν βλάβες στο έμβρυο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μία εναλλακτική θεραπεία ίσως είναι απαραίτητη. Αυτό γίνεται σε ατομική βάση μετά από συζήτηση ανάμεσα στον αιματολόγο και τον ασθενή».

Για πολλές ασθενείς είναι δύσκολο το να λαμβάνουν φάρμακα κατά την εγκυμοσύνη, κάτι που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα προτιμούσαν να αποφύγουν. Υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας διαθέσιμες, το καλύτερο είναι να καθίσετε κάτω με τους γιατρούς σας και να συζητήσετε τις διαθέσιμες θεραπείες και τις πιθανές επιπτώσεις τους σε εσάς και το μωρό σας.

«Αυτά τα φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη, τον θηλασμό και τον τοκετό, γι'αυτό είναι σημαντικό να συζητήσετε πλήρως με τον αιματολόγο και τον μαιευτήρα σας και να βεβαιωθείτε ότι είστε άνετες με τη θεραπεία που λαμβάνετε».

Αντιμετώπιση μίας εγκυμοσύνης και ενός ΜΥΝ

Εάν έχετε κάποιο ΜΥΝ και είστε έγκυος, θα συνεχίσετε να κάνετε τις καθιερωμένες εξετάσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως θα έκανε και οποιαδήποτε άλλη έγκυος που δεν νοσεί. Ωστόσο θα πρέπει να υποβληθείτε σε επιπλέον εξετάσεις για να παρακολουθήσετε την επίδραση της εγκυμοσύνης στο ΜΥΝ σας.

«Θα πρέπει να επισκέπτεστε τον αιματολόγο σας για τακτικές εξετάσεις αίματος. Στο κέντρο μας εξετάζουμε τους ασθενείς κάθε μήνα έως τις 20 εβδομάδες και στη συνέχεια κάθε δύο εβδομάδες».

Ένα επιπλέον υπερηχογράφημα, πέραν του βασικού, θα χρειαστεί να γίνει την 20ή περίπου εβδομάδα, ώστε να αξιολογηθεί η ανάπτυξη του πλακούντα. Εξετάζεται επίσης η ροή του αίματος στη μητριαία αρτηρία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πλακούντας αναπτύσσεται φυσιολογικά. 

Μετά τη γέννηση του μωρού, μία γυναίκα με ΜΥΝ πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτική από ό,τι μία υγιής μαμά για να προστατευτεί από μία πιθανή θρόμβωση.

Αντιμετώπιση μίας εγκυμοσύνης και διάγνωση ενός ΜΥΝ

Κάποιες ασθενείς ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από ΑΠ ή ΙΘ αφού κυοφορήσουν.

«Η διάγνωση ενός ΜΥΝ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα αγχωτική, όμως συμβαίνει κατά καιρούς. Οι συνηθισμένες συμβουλές για την εγκυμοσύνη συνεχίζουν να ισχύουν, για παράδειγμα, η διακοπή του τσιγάρου, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, η λήψη φυλλικού οξέος, κ.λπ. Συνεργαστείτε στενά με τον αιματολόγο και τον μαιευτήρα σας και σιγουρευτείτε ότι είναι άτομα με τα οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε».

Η Ειδική Ψυχολόγος Υγείας Δρ. Kate Perry λέει πως η διάγνωση μίας σπάνιας ασθένειας σε περίοδο εγκυμοσύνης μπορεί να είναι συντριπτική για υποψήφιες μαμάδες και μπαμπάδες.

«Τη στιγμή της διάγνωσης, είναι φυσικό να αισθάνεστε συντετριμμένοι από τα συναισθήματα, όπως επίσης και από νέες πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια», αναφέρει. «Να μην νιώθετε πως όλο αυτό πρέπει να το περάσετε σε μία μέρα, ζήστε κάθε μέρα που έρχεται και λάβετε μόνο τις πληροφορίες τις οποίες είστε έτοιμοι να ακούσετε. Δεν χρειάζεται να γίνετε εμπειρογνώμονας της ασθένειάς σας μέσα σε μία νύχτα, πάρτε το χρόνο σας να επεξεργαστείτε και να αφομοιώσετε τις πληροφορίες. Επεξεργαστείτε τις πληροφορίες λαμβάνοντας υπόψη τη δική σας ζωή και εμπειρία και μιλήστε σε άλλους για τις πληροφορίες που μάθατε, στον γιατρό, την οικογένεια και τους φίλους».

Η Ψυχολόγος λέει «Η εγκυμοσύνη είναι μία συναρπαστική περίοδος για πολλά ζευγάρια και είναι σημαντικό να μπορείτε να απολαμβάνετε την εγκυμοσύνη σας ακόμα και μετά από μία διάγνωση ΜΥΝ. Προσπαθήστε να διαθέτετε καθημερινά λίγο χρόνο για τον σύντροφό σας. Αξιοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να επικεντρωθείτε στο μωρό σας και στον ενθουσιασμό που θα γίνετε γονείς».