Διατήρηση των Σχέσεων

Πώς τα ΜΥΝ μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις

Μπορεί να βασιστείτε στο σύντροφο ή την οικογένεια για την παροχή υποστήριξης στην αντιμετώπιση της ασθένειας που διαγνώστηκε. Σε αυτό το σημείο, η Ειδική Ψυχολόγος Υγείας Δρ. Kate Perry δίνει συμβουλές για το πώς θα διαχειριστείτε αυτές τις σχέσεις. Εάν βασίζεστε περισσότερο σε φίλους και συναδέλφους, εδώ θα βρείτε ιδέες για το πώς να διαχειριστείτε αυτές τις σχέσεις. 

Ο σύντροφός σας και εσείς 

Είτε είστε παντρεμένοι για χρόνια, είτε βρίσκεστε σε μία σχετικά πρόσφατη σχέση, η αντιμετώπιση ενός MΥΝ μπορεί να επηρεάσει εσάς και το σύντροφό σας. 

Να θυμάστε, βέβαια, ότι η εμπειρία του καθενός είναι διαφορετική και κάποιοι άνθρωποι ίσως ανακαλύψουν πως η διάγνωση ενός MΥΝ τους φέρνει πιο κοντά με το σύντροφό τους, καθώς μιλάνε πιο ανοιχτά και αληθινά από παλιά και βρίσκουν μία αγάπη και υποστήριξη που ίσως να τους εκπλήξει.

«Ανακάλυψα πως από μία νέα ρομαντική σχέση, είμαι πλέον δέκα χρόνια μαζί με το σύντροφό μου, δεν είμαστε παντρεμένοι ακόμα διότι εκείνος έχει ακόμα τη μητέρα του ζωντανή, είναι τυχερός άνθρωπος, μένει λοιπόν στο δικό του σπίτι κι εγώ στο δικό μου. Είμαστε το στήριγμα του ενός για τον άλλο γιατί κι εκείνος έκανε μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση για καρκίνο και η θεραπεία του ολοκληρώθηκε φέτος».

Πώς να το αντιμετωπίσετε 

«Μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε μία σχέση όταν η εστίασή σας είναι στην προσαρμογή σε μία νέα διάγνωση ή την αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων που συνοδεύουν τη ζωή σε συνδυασμό με την ασθένεια και τη θεραπεία αυτής. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε για να στηρίξετε τη σχέση σας εν όψει αυτών των προκλήσεων», λέει η Ειδικός Ψυχολόγος Υγείας Δρ. Kate Perry. Ρίξτε μία ματιά στους παρακάτω δείκτες και εξετάστε πώς αυτοί μπορούν να σχετίζονται με την κατάστασή σας:

Μιλήστε μεταξύ σας

Η καλή επικοινωνία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των περισσότερων σχέσεων και είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν ζείτε με μία χρόνια ασθένεια. Επικοινωνία σημαίνει το να μπορείς να μοιράζεσαι τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου με ένα τρόπο που να γίνεται κατανοητός. Είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε ανησυχίες και φόβο στο σύντροφό σας όταν δεν του μιλάτε. Οι σύντροφοι ατόμων με μακροχρόνιες παθήσεις συχνά θέλουν να στηρίξουν και να βοηθήσουν το σύντροφό τους, ωστόσο δεν θέλουν να τον πιέσουν ή ακόμα δεν ξέρουν πώς να τον ρωτήσουν. Έτσι, περιμένουν από εσάς σημάδια για να μπορέσουν να σας δείξουν ότι θέλουν πραγματικά να σας στηρίξουν.

Ίσως προτιμάτε να μοιραστείτε κάποιες από τις σκέψεις σας με κοντινούς σας ανθρώπους εκτός του συντρόφου σας, ίσως με κάποιο φίλο ή κάποιο μέλος της ομάδας Υγειονομικής Περίθαλψης. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με την πρόγνωσή σας ίσως σας ωθήσουν στο να μιλάτε για νομικά θέματα, όπως διαθήκες για παράδειγμα ή για την ικανότητα του συντρόφου σας να ανταπεξέλθει στο μέλλον. Τέτοιου είδους συζητήσεις μπορούν κάποιες φορές να σας κάνουν να αισθανθείτε πιο ικανοί να προχωρήσετε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας και ίσως οι ανησυχίες σας σταματήσουν να σας βασανίζουν τόσο πολύ. Επισκεφτείτε το τμήμα μας Αληθινές ιστορίες και άλλα και διαβάστε πώς άλλοι άνθρωποι με ΜΥΝ κατάφεραν να ξεπεράσουν δύσκολες καταστάσεις και να αντιμετωπίσουν το άγχος των σχέσεων. 

Εκτός από το να μιλάτε για τις σκέψεις και τα συναισθήματα, υπάρχουν επίσης και πρακτικά ζητήματα που ίσως θέλετε να συζητήσετε με τον σύντροφό σας. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ανησυχίες για τη διαχείριση των οικονομικών, από τη χρέωση των ραντεβού στον γιατρό μέχρι τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας. Είναι μία καλή ιδέα να ξεκινήσετε τέτοιου είδους συζητήσεις όταν βέβαια αισθανθείτε έτοιμος. Να θυμάστε ότι αυτού του είδους οι συζητήσεις συχνά διαρκούν μεγάλα διαστήματα, καθώς οι λύσεις ίσως δεν είναι εύκολο να βρεθούν και κάποιες φορές απαιτείται να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Να θυμάστε ότι μία στενή προσωπική σχέση δεν σημαίνει απαραίτητα σεξ

Το αγκάλιασμα, ο χορός, το να κάνετε μασάζ ο ένας στον άλλο, τα φιλιά μπορούν όλα να βοηθήσουν στη διατήρηση της σωματικής επαφής, ακόμα και αν η λίμπιντό σας είναι χαμηλή ή δεν αισθάνεστε άνετα να έχετε μία σεξουαλική επαφή. Για να διατηρήσετε τη συναισθηματική σας σχέση, σκεφτείτε να φτιάξετε μία λέσχη βιβλίου ή ταινιών για δύο όπου θα μιλάτε ο ένας στον άλλο για ένα βιβλίο ή μία ταινία που κάποιος από εσάς διάλεξε. Μπορεί να θέλετε να ξεφυλλίσετε ένα φωτογραφικό άλμπουμ από πρόσφατες διακοπές σας και να σχεδιάσετε ένα καινούργιο διάλειμμα μαζί. Μοιραστείτε μικρές στιγμές όπως το να ρωτήσετε ο ένας τον άλλο ποιά ήταν τα τρία αγαπημένα πράγματα που κάνατε στη διάρκεια της ημέρας, πριν πάτε για ύπνο. Γενικά, το σημαντικό εδώ δεν είναι η δραστηριότητα, είναι το να βρείτε μία ευκαιρία να συνδεθείτε, μόνο οι δύο σας.

Σκεφτείτε να πάρετε μαζί το σύντροφό σας σε αυτό το ταξίδι του MΥΝ

Ίσως να μη θέλετε να ανησυχήσετε το σύντροφό σας μιλώντας του για θεραπείες ή για το μέλλον, ίσως όμως κι εκείνος νιώσει αποκλεισμένος εάν προσπαθείτε να πάρετε όλες τις αποφάσεις μόνος σας. Εάν πάντοτε παίρνατε τις αποφάσεις μαζί, θα μπορούσατε να ζητήσετε από το σύντροφό σας να έρθει μαζί σας στα ιατρικά ραντεβού, να ζητήσετε τη γνώμη του για το πλάνο της θεραπείας σας. Θα μπορούσατε απλώς να τον ρωτήσετε πότε θα ήθελε εκείνος να συμμετάσχει ή να συζητήσετε με ποιό τρόπο μπορείτε να έχετε οι δύο σας μία συζήτηση για το τι σας κάνει να αισθάνεστε άνετα.

Βοηθήστε το σύντροφό σας να κάνει ένα «διάλειμμα»

Εάν, αφού μιλήσετε γι' αυτό και καθησυχαστείτε, νιώθετε ακόμα δυσαρεστημένοι με την ιδέα του να ζητήσετε από το σύντροφό σας να αλλάξει συνήθειες ή να ακυρώσει σχέδια διότι εσείς δεν έχετε πολλή όρεξη, ίσως θα μπορούσατε να του προτείνετε να περάσει λίγο χρόνο βλέποντας τους φίλους του ή να απολαύσει τα χόμπι του μόνος του.

Βρείτε χρόνο για διασκέδαση

Ακόμα και αν τα πράγματα είναι δύσκολα, θα ήταν πολύ καλό και για τους δυο σας να σταματήσετε να σκέφτεστε την κατάσταση και να διασκεδάσετε. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό, όπως το να παίξετε scrabble ή να ετοιμάσετε γλυκά με τα εγγόνια σας. Σκεφτείτε κάτι το ιδιαίτερο, όπως η συμμετοχή σε κάποιο αθλητικό γεγονός ή μία συναυλία που θα απολαύσετε και οι δύο.

Η οικογένειά σας και εσείς

Η σχέση σας με τα μέλη της οικογένειάς σας θα επηρεαστεί μετά τη διάγνωση. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που εμφανίζονται στις καθημερινές σας δραστηριότητες μπορεί να αλλάξει το πώς αλληλεπιδράτε με την οικογένειά σας. Η ενότητα Μιλώντας σε Άλλους Ανθρώπους παρέχει συμβουλές και ιδέες για το πώς να επικοινωνείτε με ανθρώπους που νοιάζονται για εσάς.

Εδώ υπάρχουν κάποιες συνηθισμένες καταστάσεις από τις οποίες τα άτομα μπορούν να βρουν τον εαυτό τους καθώς και τρόποι που πρέπει να εφαρμόσετε για την αντιμετώπισή τους:

Πρέπει να κρύβετε να συναισθήματά σας από την οικογένειά σας;

Ίσως φοβάστε να ανησυχήσετε την οικογένειά σας και θέλετε να παραμείνετε δυνατοί για εκείνους, κι έτσι κρύβετε με ποιον τρόπο η κατάστασή σας σάς επηρεάζει. Ή θέλετε απλώς να περνάτε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας χωρίς να νιώθετε ότι ανησυχούν για εσάς. Ωστόσο, ένας από τους ρόλους της οικογένειας είναι και η προσφορά στήριξης· ο διάλογος με τα μέλη της οικογένειάς σας ίσως μειώσει κάποιες από τις αγωνίες και τους φόβους σας. Επίσης, τα μέλη της οικογένειάς σας ίσως βρουν χρήσιμο να λάβουν κάποια ενημέρωση για το πώς αισθάνεστε και με ποιό τρόπο μπορούν να σας στηρίξουν.

Απουσία από τις οικογενειακές εκδηλώσεις

Είναι δύσκολο να απορρίψετε μία πρόσκληση για μία οικογενειακή εκδήλωση εάν απλώς δεν αισθάνεστε καλά για να πάτε. Ένας τρόπος για να το προσεγγίσετε είναι να εξηγήσετε ότι παρόλο που θα θέλατε πολύ να παραβρεθείτε, δεν μπορείτε να πάτε αυτοπροσώπως καθώς αισθάνεστε πολύ κουρασμένος αυτόν τον καιρό. Εξηγήστε ότι θα θέλατε να σκεφτείτε τρόπους να συμμετάσχετε από απόσταση, όπως το να στείλετε ένα βίντεο με χαιρετισμούς ή ακόμα να οργανώσετε μία οικογενειακή, τηλεφωνική «συγκέντρωση», ώστε να μπορείτε να μιλάτε όλοι στο τηλέφωνο.

Προσφορές χρηματοδοτικής συνδρομής

Τα χρήματα είναι συχνά ένα δύσκολο θέμα καθώς μπορεί να δημιουργήσουν τόσα πολλά συναισθήματα και αισθήματα υποχρέωσης και ανησυχίας. Τι κάνετε λοιπόν εάν κάποιο μέλος της οικογένειας σας προσφέρει οικονομική βοήθεια; Πρέπει να καθίσετε κάτω και να σημειώσετε όλες τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας, ίσως μαζί με το σύντροφό σας και στη συνέχεια να μιλήσετε με το συγγενή σας. Εάν αποφασίσετε να μην δεχτείτε, ίσως θελήσετε να τον ευχαριστήσετε για την πολύ ευγενική προσφορά και να του προτείνετε άλλους τρόπους με τους οποίους μπορεί να σας στηρίξει, όπως το να σας πάει σε κάποιο ραντεβού.

Χρειάζεται να ζητήσετε βοήθεια

Ίσως είστε από τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να σκεφτούν να ζητήσουν βοήθεια, πρακτική, συναισθηματική ή οικονομική. Φτιάξτε μία λίστα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να ζητήσετε βοήθεια. Ίσως υπάρχουν πιο πολλά πλεονεκτήματα από όσα φαντάζεστε.

Μιλήστε στα παιδιά για την κατάστασή σας

Ίσως είναι δύσκολο να εξηγήσετε για ποιό λόγο δεν μπορείτε να παίξετε ποδόσφαιρο ή γιατί είστε τόσο κουρασμένοι για να παίξετε στο πάρκο. Εάν όμως θέλετε να εξηγήσετε στα παιδιά την ασθένειά σας και γιατί ίσως αυτή αλλάξει τις συνήθειές σας, πάρτε εδώ μερικές ιδέες.